Zaključek mladinskega projekta Naredimo KČB

Z marcem smo v Mladinskem centru Kotlovnica zaključili z Erasmus+ projektom Naredimo četrt Barutana. 10-mesečni projekt je združil aktivne mlade ter mladinske organizacije, dejavne na območju nekdanje kamniške smodnišnice, da so zasnovali svojo vizijo razvoja Kreativne četrti Barutana – KČB, na podlagi katere so odprli dialog o prihodnosti kreativno–družbeno–kulturnega centra.

Mladi so preko različnih projektih aktivnosti aktivno in kreativno soustvarjali pogoje za oživitev lokalne skupnosti. Njihovo udejstvovanje se kaže preko doseženih rezultatov projekta: ustvarili so spletno stran barutana.si, kjer so zbrali vso relevantno gradivo, vezano na Kreativno četrt, ter pripravili idejne zasnove za nov, skupni logotip. Izvedli so raziskavo med mladinskimi organizacijami, s katero so številčno opredelili delovanje KČB v praksi in pomen mladinske infrastrukture in javnega prostora. V samem vrhuncu projekta pa so organizirali okroglo mizo “Kaj je KČB in kaj bo KČB”, na kateri so predstavili Mladinsko idejno vizijo razvoja Kreativne četrti Barutana in spodbudili dialog z odločevalci, predstavniki zainteresiranih javnih zavodov ter nevladniki in ostalo zainteresirano javnostjo. Celotno Mladinsko vizijo razvoja Kreativne četrti Barutana si lahko ogledate tu.

Projekt je nedvomno prikazal, da imajo mladi, ko se jim omogočijo pogoji za aktivno participacijo, moč kreiranja in zagovarjanja lastnih idej ter stopanja v konstruktiven dialog z drugimi deležniki, s čimer igrajo dejavno vlogo v lokalni skupnosti.

V kolikor se kdaj znajdete v Kamniku, obiščite kakšen dogodek na območju Kreativne četrti Barutana. Vabljeni pa tudi, da obiščete Hrvaški primer dobre prakse Društveni centar Rojc v Puli, katerim se zahvaljujemo za sodelovanje.
 

„Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali zavoda MOVIT - Zavod za razvoj mobilnosti mladih. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.“