Mladi arhitekti bodo v smodnišnici uredili prizorišče festivala Kamfest

V kamniški smodnišnici se v ponedeljek začenja Urbana akademija. 16 študentov iz vse Slovenije bo en teden ustvarjalo urbano opremo za letošnji festival Kamfest in bodoči javni prostor, ki bo na območju smodnišnice ostal odprt tudi po koncu festivala.

Enotedenska arhitekturna delavnica je nastala v partnerstvu studia Prostorož, Centra za kreativnost in organizacij, zbranih v Kreativno četrt Barutana (MC Kotlovnica, KD Priden Možic, Štajn in Javni zavod za kulturo Kamnik).

 

Festival Kamfest, ki bo letos potekal med 5. in 13. avgustom, v kamniški smodnišnici spet odpira festivalsko prizorišče, na katerem bodo med drugim nastopili Repetitor, Pantaloons, Vazz in dvojec freekind. Na arhitekturni delavnici, ki bo potekala pod mentorstvom neprofitnega urbanističnega studia Prostorož, bodo študenti arhitekture, krajinske arhitekture in oblikovanja odprli del zidu in uredili odprti prostor, kjer bo potekal festival. Študenti bodo ponovno uporabili beton, ki ga bodo odstranili iz zidu. Z drugimi najdenimi predmeti in odpadnimi materiali iz smodnišnice bodo izdelali klopi, prostore za druženje in drugo originalno urbano opremo, ki bo najprej služila obiskovalcem festivala Kamfest, po koncu festivala pa bo ostala na lokaciji.

 

Za zidom smodnišnice nastaja živahna kreativna četrt

Bivšo tovarno smodnika in središče Kamnika loči betonski zid, ki je desetletja preprečeval dostop na območje in ločeval mesto od tovarne. Po propadu industrije so bili številni prostori za zidom dolga leta zapuščeni. Leta 2020 so jih arhitekti iz skupine Mladi Štajn odprli za obiskovalce festivala Kamfest, ki so lahko zid preplezali po velikih rumenih stopnicah. Leto kasneje je Občina Kamnik odkupila objekt ključavničarske delavnice, ki zdaj postaja nova lokacija za kulturne in kreativne dejavnosti. V Kreativni četrti Barutana (kot Kamničani rečejo smodnišnici) letos že tretje leto stoji eden od odrov festivala Kamfest, lokacija pa vsako leto sprejme več obiskovalcev. Posebnost prizorišča so arhitekturne intervencije v prostor, ki se vsako leto spreminjajo.

Delavnico Urbana akademija vodi Prostorož, neprofitni urbanistični studio. Pri organizaciji sodelujemo s Kreativno četrtjo Barutana, ki deluje kot sodelovanje nevladnih organizacij (KD Priden možic, Zavod Mladinski center Kotlovnica, Skupina Štajn) ter javnih zavodov (Javni zavod za kulturo Kamnik), skupaj z Občino Kamnik. Projekt Urbana akademija je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Vir: https://czk.si/czk_novice/mladi-arhitekti-bodo-v-smodnisnici-uredili-prizorisce-festivala-kamfest/